14. elokuuta 2015

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus + huomisesta maratonista

Hurraa, pääsen sittenkin osallistumaan huomiselle blogistanian kesälukumaratonille! Täällä voitte osallistua mukaan ja tutustua ohjeisiin, emännöijänä tällä kertaa MarikaOksa. Olin pitkään epävarma suunnitelmistani, mutta nyt kääntyi näin päin ja aikaa on. En ollut siis juurikaan suunnitellut lukemisiani etukäteen, vaan kävin eilen kirjastossa ja otin mukaani sellaista mitä nyt juuri tekee mieli lukea. Alunperin olin ajatellut seuraavan kerran maratoonata yhdellä paksulla kirjalla, mutta mieli muuttui ja lyhyitä kirjoja ja sarjakuvia siis taas.

Postailen huomenna ennen aloittamistani alustavan kirjapinon jota lähden pienentämään, ja päivittelen sitten siihen postaukseen etenemistäni tuon 24 tunnin aikana. Aloitusajankohtaa en osaa sanoa vielä varmaksi, mutta joskus iltapäivän tienoilla.

Sitten vielä lyhykäinen postaus viimeisimmästä muumikirjasta jonka luin.


Tove Jansson
Vaarallinen juhannus
(Farlig Midsommar, 1954)
WSOY, 1957 
Suom. Laila Järvinen
Suomennos tarkistettu 2010
132s.

Vaarallinen juhannus alkaa jännittävästi. Maa järähtelee, on todella kuuma ja tuhkaa sataa taivaasta. Merellä pienessä saaressa on tulta syöksevä vuori, joka on nyt alkanut liikahdella ja tuprauttelee tuhkaa laaksoon. Eikä aikaakaan kun vuori liikahtelee niin paljon, että mereltä tulee suuren suuri aalto joka pyyhkäisee koko muumilaakson alleen. Muumiperhe ottaa asian omaan tapaansa rauhallisesti, menevät sisään ja sukeltelevat aamiaista ja salongin kalustoa. 

Pian vedenpinta nousee kuitenkin niin korkealle, ettei muumitalossa voi olla. Ja juuri silloin sattuukin talon ohitse ajautumaan kummallinen talo. Muumiperhe ja heidän uudet ystävänsä Homssu ja Miska kömpivät kyytiin ja ihmettelevät tuota eriskummallista taloa, josta yksi seinäkin puuttuu. Eivätkä he ole siellä yksin, vaan nurkasta kuuluu ilkeää naurua.

Myös muualla tapahtuu. Nuuskamuikkunen ei ole vieläkään palannut muumilaaksoon Muumipeikon odottamisesta huolimatta, sillä hänellä on suunnitelma erään ikävän puistonvartijan pään menoksi. Pian Pikku Myy ajautuu Nuuskamuikkusen mukaan, kuin myös monikymmenpäinen lapsilauma. Myös Muumipeikko ja Niiskuneiti ovat joutuneet pinteeseen, ja lopulta kaikki kulminoituu teatterin ensi-iltanäytökseen.

Vaarallinen juhannus on hauska kirja. Monet tapahtumat ovat hyvin tuttuja ihanasta tv-sarjasta, mutta on aina jännä lukea niistä samoissa kansissa, eri tarinoiden nivoutuen yhteen. Tällä kertaa Muumien juhannus on toden totta aika vaarallinen. On tulvaa, ikäviä poliiseja, hattivatteja, pakoretkiä ja pelottava teatteri. Paljon erilaisia hauskoja ja jännittäviä tapahtumia lyhyessä kirjassa.

Muumien pariin on aina ihana palata, oli kyse sitten kirjoista tai tv-sarjasta. Olen aikamoinen Muumi-fani, ja omistankin aika suuren kokoelman niitä kuuluisia muumimukeja. Sen sijaan tämä oli vasta kolmas muumikirja minkä koskaan olen lukenut. Aiemmat ovat Muumipappa ja meri sekä Muumipapan urotyöt. Kaikki kolme ovat hyvin erilaisia kirjoja. Tässä on selvää seikkailun tuntua, kun taas esimerkiksi Muumipappa ja meri oli seesteinen ja tunnelmallinen, vaikka toki seikkailuahan siinäkin on. Näistä kolmesta suosikkikirjani taitaa silti vielä olla Muumipapan urotyöt, mikä oli jotenkin niin ihanan hassu ja erilainen. Ajatella, nuori Muumipappa!

Vaarallinen juhannus on kuitenkin ihana kirja, jossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuitenkin hyvin muumimaiseen, rauhalliseen ja tyyneen tapaan.


Arvosana: Neljä kissanpentua

Tällä kirjalla ruksaan Luetaan Sateenkaari-haasteesta kohdan vihreä. Kirjankansibingosta ruksin kohdan värikäs, jonka myötä saan kolmannen (ja viimeisen) bingoni!


2 kommenttia:

 1. Kivaa, että ehdit maratonille mukaan. :) Ja onnittelut bingosta! Vaarallinen juhannus on ihana kirja, pitäisikin ottaa se uusintalukuun. Edellisestä kerrasta on jo jonkin aikaa. Tästä kirjasta tulee kesäiselle tuulelle, vaikka sen lukisi keskellä talvea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, maratoonaaminen on mukavaa :) Ja kiitos!

   Oli kyllä ihana kirja, hyvin kesäinen ja varmasti sopii luettavaksi myös talven keskellä. Aivan tuli myös omat juhannuksen vietot mieleen kukkien poiminnasta ym, kesäyön tunnelma on hyvin siirtynyt kirjan sivuille :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3