26. heinäkuuta 2018

Tillie Walden: Spinning

20180722_1412371

Tillie Walden
Spinning
First Second, 2017
400 s.

Spinning on omaelämäkerrallinen sarjakuva, joka kertoo Tillie Waldenin nuoruudesta. Waldenin lapsuutta ja nuoruutta ohjasivat lähinnä hyvin vaativat ja aikaa vievät taitoluisteluharjoitukset, aina aamuisin ennen auringonnousua kuin myös myöhään illalla koulun jälkeen. Ja vaikka luistelulla on kirjassa pääpaino sen ollessa aina taustalla, aina mielessä, tavallaan kyse ei kuitenkaan ole siitä. Luistelun ohella kirja kertoo myös ainakin täydellisyyteen pyrkimisestä, homoseksuaalisuudesta, koulukiusaamisesta, kilpailemisesta, ystävyydestä ja perhesuhteista. 

Tavallaan kirjassa ei edes tapahdu kovin paljon, elämä vain rullaa koulun ja luistelun ympärillä heitellen välillä iloisempiin hetkiin, välillä huonompiin. Siellä täällä näkyy katkelmia perhesuhteista, ystävistä ja ensi-ihastuksista, Waldenin homoseksuaalisuuden ollessa koko ajan taustalla hänen piilotellessa asiaa pitkään. Sarjakuva vie mukanaan hienosti, on jotenkin erikoista päästä näkemään näin henkilökohtainen tarina omistautumisesta täysin jollekin lajille, jonka parissa ei loppujen lopuksi edes viihdy.

Spinning on visuaalisesti oikein kaunis. Piirustustyyli on nättiä ja simppeliä, korostamatta yksityiskohtia vaan tuomalla ennemmin esiin tunnelmaa. Walden sanookin lopussa, ettei hänelle ollut tärkeää saada kaikkia yksityiskohtia oikein, eikä hän siksi katsonut sarjakuvaa tehdessään mitään vanhoja valokuvia tai vieraillut paikoissa. Hänelle oli tärkeää juuri oman muistin pohjalta työstäminen. Koko sarjakuva on tehty sinisävyisellä musteella, mutta siellä täällä on käytetty kirkkaankeltaista, joka tuo kivan vivahteen, korostuksen sivuihin. Katse kiinnittyy heti noihin keltaisiin yksityiskohtiin, jotka useimmiten kuvaavat valoa.

Vaikka Walden on vasta 22-vuotias, osaa hän kertoa nuoruudestaan ja kokemuksistaan uskottavalla ja kauniilla tavalla, ja todistaa hienosti mielestäni sen, ettei kukaan ole liian nuori kirjoittamaan omaelämäkertaa. Tarinassa on syvyyttä ja se raapaisee monia teemoja, ehkä sellaisiakin, joita en itse tarinasta napannut, joihin voi lukiessa samaistua.

Spinning on kaunis tarina kauniissa ulkoasussa, sisältäen sekä kevyitä, että vakavia ja tärkeitä aiheita. Kansi ja värimaailma muistuttavat paljon This One Summer -sarjakuvaa, ja tavallaan tarinassakin on samoja piirteitä. Itse kertomuksesta kuitenkin tulee itselle mieleen myös Alison Bechdelin Hautuukoti, näissä on mielestäni samanlaista melankolisuutta.

Arvosana: Neljä kissanpentua

Helmet-haaste 2018: 12. Sarjakuvaromaani
Sarjakuvahaaste

20180722_1417361

4 kommenttia:

 1. Täytyi heti rynnätä lukemaan tämä postauksesi, kun näin sen äsken Twitterin kautta! :D Oon niin odottanut sun kirjoitusta tästä, koska tämä on kiinnostanut mua pitkään ja kiinnostuin nyt vielä enemmän. Vertauksesi This One Summeriin oli tervetullut, koska rrrakastin sitä, ja tuo piirustustyyli ja värimaailma viehättävät paljon. Kiitos siis! Ehdotin tätä kerran kirjastolle hankittavaksi, mutta hylkäsivät pyyntöni, buu. Kokeilen ehkä joku päivä uudestaan tai sitten ostan omaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiva kuulla! Joo tää oli kyllä aika ihana, sellainen tarina ja tunnelma mihin on kiva uppoutua, vaikkei niin selvää tarinankaarta olekaan. Vähän pelottaa aina vaan tehdä mitään tällasia vertauksia johonkin toiseen ihanaan sarjakuvaan, kuitenkin sen verran erilainen että toivottavasti et siis pety jos tän joskus tuut lukemaan! :D Ja toivottavasti löytyy jostain, buu kirjastolle!

   Poista
  2. Arvaapa mitä. Katselin tässä huvikseni kirjaston tietokannasta heidän uusimpia englanninkielisten kirjojen hankintojaan, ja siellä oli nyt tämä sarjakuva!!! Tulossa siis, mutta pystyi varaamaan! Mitä täällä tapahtuu??? :DD

   PS. En halua uskoa, että petyn! Mutta jos niin käy, en syytä sinua :D

   Poista
  3. Eikä mitä ihmettä! Haha ehkä ne kuuli sun epätoivon ja päätti sittenkin hankkia sen :D Mutta mahtava uutinen, toivottavasti tulee pian! Ja joo toivon ettet pety, syyttäisin varmaan itse itteäni :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3