25. maaliskuuta 2018

Kerascoët & Hubert: Beauty

20180302_1200551

Kerascoët, Hubert
Beauty
NBM Publishing, 2014
150 s.


Beauty voi vaikuttaa nimensä ja kantensa perusteella perinteiseltä prinsessa-sadulta, jossa hyvät haltijattaret toteuttavat toiveita ja prinsessa saa prinssinsä. Noh näitäkin asioita kirjassa toki tapahtuu, mutta tarina ei kuitenkaan ole lainkaan kuten perinteiset sadut, vaan kertoo paljon synkemmän ja raadollisemman prinsessa-tarinan.

Coddie on ruma tyttö. Niin itsensä, kuin kaikkien muidenkin mielestä. Hän on äitinsä kanssa tädillään töissä ja perkaa kaloja päivittäin, jonka takia kalojen haju on tarttunut Coddieen lähtemättömästi. Coddieta kiusataan ja hän on hyvin onneton, joten kun hän sattuu kyynelillään muuttamaan sammakon haltijattareksi, hän toivoo tältä oitis kauneutta. Haltijatar toteuttaa Coddien toiveen, ja siitä päivästä eteenpäin Coddie näyttäytyy kaikille muille ilmiömäisen kauniina, mutta on oikeasti edelleen oma hörökorvainen itsensä. Hän on kuitenkin muiden mielestä niin kaunis, että miesten on vaikea pitää näppinsä erossa. Vaikeaa ja oikeastaan mahdotonta, miehet menevät suorastaan sekaisin hänen kauneudestaan. Kauneus johdattaa Coddien jopa kuningattareksi asti, mutta silti kauneudesta tuntuu aina olevan enemmän haittaa ja kirousta kuin hyötyä.

Sarjakuva on aika erikoinen, enkä ole ihan varma mitä mieltä siitä olen. Kaikki sarjakuvan hahmot ovat aika epämiellyttäviä; Coddiesta tulee kauneutensa myötä hyvin pinnallinen ja rasittava, mikään ei kelpaa hänelle ja kauneudestaan ja vallastaan huolimatta Coddie on epävarma, ja hänestä tulee hyvin riippuvainen miesten huomiosta. Sarjakuvassa on myös todella paljon jos jonkinlaisia epämiellyttäviä tapahtumia, kuten paljon seksuaalista häirintää ja jopa raiskauksia, joista Coddie kauneutensa johdosta joutuu kärsimään. Lisää synkkyyttä tarinaan tuovat monet murhat, sodat, kidnappaukset ja kaikenlainen kateus ja inho, joka hahmoista huokuu. Onneksi tarinan edetessä Coddie alkaa ymmärtää sekä oman vahingoittavan käytöksen, että kirouksensa aiheuttamat vahingot, ja yrittää päästä ongelmasta eroon.

Sarjakuvan pääpointti tuntuukin siis olevan aika klassinen varo mitä toivot, sillä Coddien toive todella on suuri kirous sekä hänelle että monille muille. Rumat ovat onnettomia, mutta kauneuskaan ei takaa onnellisuutta. Kauneuden takia kaikkien miesten on pakko päästä koskemaan Coddieen, mutta kun heille selviää hänen todellinen ulkonäkönsä, asia yhtäkkiä muuttuukin. Rumia ei siis raiskata, vai?

Ei sarjakuva mikään kauhean huono ollut, loppujen lopuksi pidin siitä kyllä. Coddie onneksi kasvaa tarinan aikana pitelemänsä vallan mittoihin, ja sarjakuvan lopetus oli mielestäni melko onnistunut. Piirustustyyli on hauska ja erilainen, ja kirja on täynnä kauniita värejä. Haltijattaret, kiroukset ja erikoinen tarina veivät kyllä ihan mukanaan, ja kyllä tämän luki nopsaan, mutta ei tämä mielestäni ihan ongelmatonkaan sarjakuva ole.

Arvosana: Kolme kissanpentua

Helmet-haaste 2018: 41. Valitse kirja sattumanvaraisesti
Sarjakuvahaaste

20180302_1207371

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3