11. tammikuuta 2023

Oman hyllyn himotuimmat 2023!

Taas on aika valita oman hyllyn kymmenen himotuinta kirjaa! Tämä on yksi hauskimmista vuosittaisista listauksista, jonka tekemistä odotan joka vuosi innolla. Viime vuoden listalta luin huimat 6 kappaletta, mikä on varmaan oma ennätykseni haha. Listalta jäi kuitenkin lukematta neljä kirjaa, joista etenkin kahden lukematta jääminen harmittaa, sillä niitä odotin eniten, mutten vain saanut aikaiseksi tarttua. Siispä nuo kaksi kirjaa näkyvät tällä uudellakin listalla, jospa tänä vuonna.

Viime vuonna helmet-haastekohtien lisääminen jokaisen kirjan kohdalle selvästi motivoi lukemaan listaamiani kirjoja, joten jatkan sillä tiellä myös tällä kertaa, jos siis kirja käy johonkin kohtaan. 

*Ja nyt kun olen käynyt läpi kaikki kirjat ja haastekohdat, en voi kuin ihmetellä että näistä kymmenestä jopa seitsemän (7!) käy kohtaan kirjassa on minä-kertoja. Luulin, että tuon kohdan täyttäminen tulee olemaan vaikeaa, sillä en usko että luin viime vuonna montaakaan kirjaa, joissa oli minä-kertoja, tai sitten olen vain jo unohtanut asian. Mutta ohhoh, yllätyin!

 20230105_1319131

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa

Melko uusi kirja hyllyssäni, olen kuullut kirjailijasta ja tämän kirjoista puhuttavan paljon, mutten ole lukenut vielä mitään. Kiinnostaa kovasti, vaikken en oikein tiedä mitä odottaa. 

Helmet-haaste: Ehkä hieman vaikea tietää ennenkuin on lukenut kirjan, mutta ainakin kävisi kohtaan 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa.


Scott McCloud: The Sculptor

Paksu sarjakuvaromaani, jonka satuin löytämään kirpparilta taannoin. Tämä on kiinnostanut jo vuosia, toivottavasti ehdin tämän pariin tänä vuonna. Sarjakuvat ovat yleensä turvallinen valinta listalle myös, sillä ne tulee varmimmin luettua, vaikka toki tämä onkin aikamoinen järkäle.

Helmet-haaste: Tämä kävisi ainakin hyvin tähän outoon haastekohtaan 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika. Myös todellakin kohtaan 23. Kirja on iso.


Andy Weir: Operaatio Ave Maria

Ah uutta scifiä Weiriltä! Sain kirjan arvostelukappaleena kustantajalta, kiitokset sinne. Olin suuren suuressa scifi-kuplassa viime kesänä, mutta tuo kupla puhkesi ennenkuin ehdin tämän pariin. Isot odotukset myös tätä kohtaan, jännittää. Kirja muuten näyttää todella ohuelta, mutta sivut ovat ohutta ohuemmat ja sivumäärä onkin melkein 450. Kirja saatu kustantajalta!

Helmet-haaste: Kohdat 21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta ja 29. Kirjassa on minä-kertoja tulevat ensimmäisenä mieleen tähän kirjaan.


Fredrik Backman: Ahdistunutta porukkaa

Uusinta listalla. Olisin viime vuonna halunnut kovasti lukea jälleen uutta Backmania, mutta hain kai vähän liikaa oikeaa aikaa lukea tämä, sillä lopulta jäi lukematta kokonaan. Olin ajatellut lukea tämän loppuvuodesta, sillä olen aiempina vuosina lukenut Backmanin Kiekkokaupungin ja Me vastaan te -kirjat vuoden viimeisinä päivinä, joten fiilistä kirjaan oli kyllä, mutta aika ei riittänyt.

Helmet-haaste: Tämä kävisi tietenkin täydellisesti kohtaan 4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna, mutta huvittavaa kyllä myös kohtaan 6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate (pupupäähine).


Claudie Gallay: Tyrskyt

Toinen uusinta listalla. Ihana kansi, ihana kuvaus, suuret odotukset. Ehkä turhan suuret odotukset, sillä pelottaa tarttua tähän. Toivon kovasti tästä uutta lempparia, joten lukeminen on jäänyt, haha, loogista eikö.

Helmet-haaste: Sama kuin edellä, eli 4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna, mutta käy todella hyvin myös kohtiin 12. Kirjan nimi liittyy veteen, 8. Kirja kertoo pienestä kaupungista tai 31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas, kuin myös yllättävää kyllä kohtaan 29. Kirjassa on minä-kertoja. Monta vaihtoehtoa!


Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet

Joululahjakirja, joka kiinnostelee kovasti, eikä vähiten koska aiempi lukemani Rasi-Koskisen kirja oli upea, tai koska tämä oli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden finlandiaehdokkaana. Kuullut paljon hyvää, toivottavasti pääsen tämän pariin pian.

Helmet-haaste: Jälleen 29. Kirjassa on minä-kertoja, mutta myös tietenkin 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Muita kohtia en vielä keksinyt, saa nähdä lukemisen jälkeen.


Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme

Ostin syksyllä alesta, kiinnostavan kuuloinen kirja, vaikka Goodreadsin arviot ovatkin aika matalat eikä kovin mairittelevat. Toisaalta, sen vuoksi tämä ehkä kiinnostaa vielä enemmän hah.

Helmet-haaste: Jälleen 29. Kirjassa on minä-kertoja, 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa, ja periaatteessa myös kohtaan 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön, sillä sekä tämä että Tyrskyt sijoittuvat pieneen rannikkokaupunkiin, vaikka maa onkin eri.


Jeannette Walls: Lasilinna

Muistelmateos, josta olen kuullut paljon hyvää. Kiinnostaa todella paljon, lisäksi tässä on kaunis kansikuva, jää mieleen. Todella korkeat Goodreads arviot myös. Odotan todella paljon tämän lukemista, ehkä ensimmäisiä joihin tartun?

Helmet-haaste: Ei pitäisi yllättyä, että muistelmat ovat minä-kertojamuodossa, joten samaan kohtaan käyvät tämä ja seuraava kirja myös. Lisäksi kävisi esim. kohtiin 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja kaiketi kohtaan 35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua.


Vivian Gornick: Toisissamme kiinni

Toinen paljon kehuttu muistelmateos, joka kiinnostaa yhtä lailla. Vuonna 2019 NY Times valitsi kirjan parhaaksi muistelmaksi viimeisen 50 vuoden ajalta, joten ei tämä huono varmasti voi olla. Lisäksi tämä on todella lyhyt, vain vähän yli 200 sivua, vau. Alunperin julkaistu vuonna 1987, suomennettu vuonna 2021. 

Helmet-haaste: Tämän voisin kuvitella käyvän hyvin kohtaan 33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun, koska lyhyyden lisäksi kirjassa tuntuu olevan suurehko fontti ja iso riviväli, joten tässä ei luulisi menevän kauaa.


Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Pieni, nätti kirja, joka kiinnostaa suurelta osin sen japanilaisuuden vuoksi. Olen viime vuosina lukenut muutamia japanilaisia kirjoja per vuosi, ja joka kerta ne ovat olleet todella hyviä, genrestä riippumatta. Tuuria ehkä myös pelissä, mutta rakastan kyllä sitä tietynlaista japanilaisuutta mikä tekstin takaa aina pilkistää läpi.

Helmet-haaste: En oikein tiedä käykö mihinkään muihun kohtiin lukematta kirjaa, mutta ainakin varmuudella käy kohtiin 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja tietenkin, arvasittekin jo, 29. Kirjassa on minä-kertoja.


20230105_1323421 

Sellainen listaus tänä vuonna. Jälleen kerran olen melko tyytyväinen listaan, ja kaikki siellä olevat kirjat kiinnostavat jonkin verran tai jopa todella paljon. Viime vuonna näin vaivaa yrittää muistaa koko listan ja valitsin sieltä lukemista tarkoituksella aina, kun oli jonkinlainen aukko kirjastolainoissa tai lukupiireissä. Täytyy koittaa tehdä sama juttu tänä vuonna, ja aloittaa vaikka vuosi vahvasti lukemalla heti yksi pois listalta.

2 kommenttia:

  1. Gallay meni mulla lukulistalle!

    Tuo Weirin kirja luetaan lukupiirissä nyt keväällä ja ootan sitä kyllä innolla, koska oon tykänny Yksin Marsista ja Artemiksesta.

    VastaaPoista
  2. Viestisi säteilee loistoa – oivaltavaa, hyvin artikuloitua ja todella kiehtovaa. Kiitos arvokkaan näkökulmasi jakamisesta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3