6. helmikuuta 2015

Sunnuntainen maraton

Ensi sunnuntaina 8.2. Suomen Kirjasäätiö kutsuu kaikki Kirjan vuoden kunniaksi rauhoittumaan päivän ajaksi ja keskittymään lukemiseen. Silloin on Lukurauhan päivä! Mikäpä sen parempi tapa viettää sunnuntaita, kuin lukeminen. Ilman häiriöitä, ilman kiireitä, hyvän ruuan ja kenties seurankin kanssa? Ei juuri mikään. Mitäpä siis jos luettaisiin koko sunnuntai? Anyone?

Itse en ole ennen pitänyt minkäänlaista lukumaratonia, sillä olen melkoinen tuuliviiri mitä tulee johonkin pitkäaikaiseen keskittymiseen. Saatan olla aivan fiiliksissä jotain kirjaa lukiessa, kunnes yhtäkkiä tulee täysi stoppi, jonkinlainen ähky. Tekisi mieli lukea, mutta samalla on pakko päästä liikkeeseen, tehdä jotain muuta. Eikä tämä rajoitu vain lukemiseen, vaan näin saattaa käydä minkä tahansa asian kanssa. Jonkinlainen kyllästyminen iskee. Aina toki näin ei käy, olen löytänyt itseni lukuisia kertoja saman kirjan parista melkein liian monta tuntia myöhemmin täysin hukassa ajankulusta. Ehkä siihen tarvitaan vain oikeanlainen kirja, mitä ei vain voi laskea käsistä.

Ajattelin kuitenkin näin blogiurani ensimmäisen kuukauden ja Lukurauhan päivän kunniaksi pitää pienen lukumaratonin! Ensimmäiseni, tarkentaakseni vielä. Ja koska tämä on ensimmäinen lukumaratonini, ajattelin ottaa suhteellisen iisisti ja tehdä tämän mahdollisimman helpoksi itselle, etten vain saa kamalaa ähkyä ja kammoa koko maratonia kohtaan. Lähden liikkeelle siis 12h maratonilla, jonka uskon onnistuvan jopa minulta. Ainakin vaihtelevalla menestyksellä. Välillä on varmaan pakko tehdä jotain muuta, mutta teen parhaani pyhittääkseni suurimman osan ajasta lukemiselle.

Entä mitäkö aion sitten sunnuntaina lukea? Noh, suunnitelmathan saattaa muuttua, mutta uskoisin että pitäydyn seuraavissa:

 • Tällä hetkellä kesken oleva Klovnin kyyneleet. Kirja on ollut kesken jo kauan, jäänyt muiden kirjojen jalkoihin. Eikä se edes ole huono, ehkä vain hieman hidaslukuinen. 
 • Toinen kesken oleva kirja, Baskervillen koira. Onneksi on Elisa kirjan ilmaiset klassikot niitä tylsiä iltoja varten kun kaipaa pikaisesti jotain aivan muuta lukemista. Aloitin tätä eräs ilta, ja alku vaikuttaa lupaavalle.
 • Ystävältäni lainassa oleva Piiraan maku makea, johon tekisi mieli tarttua samantien. Olen vielä malttanut mieleni, mutta ajattelin ehkä aloittaa myös tätä sunnuntaina.
 • Kirjastosta lainatut sarjakuvat, Daytripper ja Fables vol. 3. Sarjakuvia lukee nopeasti ja vaivattomasti, eikä varmasti iske ähky välissä.
Kellonaikaa aloittamiselle en vielä tiedä enkä lyö lukkoon, mutta päivittelen tänne sitten sunnuntaipäivän aikana etenemistä.

Toivon mukaan en ole ainoa tämän asian kanssa, vaan muutkin lähtisivät mukaan jonkinlaiseen sunnuntaiseen maratoniin. Vielä on kovin hiljaista blogistaniassa asian tiimoilta, tai sitten olen vain ajoissa liikkeessä...

8 kommenttia:

 1. Sekä suunnitelmasi että lukurauhan päivä kuulostavat täydellisiltä! Aion ehdottomasti osallistua, todennäköisesti Laura Taitin & Jimmy Ricen kirjalla "The Best Thing That Never Happened to Me", joten olen nyt tihrustanut yömyöhään ja johon olisi ihana uppoutua kunnolla ;) Ah mikä autuus, lukea koko päivä... Tosi kiva blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah niinpä, kun vain osaisi laittaa kaiken muun sivuun ja kerrankin keskittyä vain lukemiseen. Se voi olla minulle jopa aika haastavaakin! Mutta katsotaan miten etenee, hyviä lukuhetkiä sinnekin, kiva kun olet mukana! Ja kiitos kovasti :)

   Poista
 2. Pidin Daytripperistä kovasti, todella näyttävä albumi ja tarinassakin on ideaa. Piiraan makea maku pitäisi minunkin lukea tässä kevään mittaan. Pitää varmaan tehdä varaus kirjastoon, kun se tuntuu lähikirjastosta olevan jatkuvasti lainassa. Tsemppiä marotooniin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon mukaan iskee minuunkin, kansi oli mielestäni jo itsessään upea ja kun selailin sisältöä, näytti sekin todella hienolle. Minä kun en yleensä lue kuin yhtä kirjaa kerrallaan, niin saa nähdä aloitanko vielä tuota Piiraan maku makeaa, saa nähdä. Mutta kiitos! :)

   Poista
 3. Piiraan maku makea on suloinen dekkari. Baskervillen koira taas sellainen klassikko, joka on omalla lukulistallani.

  Kiva, että kommentoit blogiini, niin löysin tänne. :)

  Hyvää lukurauhaa huomiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja hyvää lukurauhaa sinnekin :)

   Poista
 4. Ystävänpäiväksi muutama bloggari on suunnitellut myös maratoonaamista, ja itsekin mietin, josko silloin omistaisi päivän lukemiselle. Huomenna en ehdi, koska perjantaina on tentti, johon pitäisi lukea, mutta tenttiin pänttäämisen jälkeen olisi varmasti ihana keskittyä vain muun kuin tenttikirjallisuuden lukemiseen ensi viikonloppuna.

  Onnea ensimmäiselle maratonille! Käyn varmasti kurkkimassa huomenna, miten maratonisi sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän kyllä pelottaa koko maraton jo, mutta onneksi tämä sosiaalinen media hieman myös painostaa lukemaan, ei sitä kehtaa tulla huomenna kertomaan etten saanut luettua kuin muutaman sivun...

   Ystävänpäivämaraton kuulostaa myös kivalle, saa nähdä josko innostun huomisesta niin paljon että osallistun pian siihenkin! Onnea tenttiin ja hyviä lukuhetkiä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3