3. toukokuuta 2017

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana

20170502_093337

 
Chimamanda Ngozi Adichie
Huominen on liian kaukana
(The Thing Around Your Neck, 2009)
Otava, 2011
Suom. Sari Karhulahti
271 s.


Huominen on liian kaukana sisältää 12 novellia. Tarinoita on moneen eri lähtöön, mutta kaikki käsittelevät hieman samoja aiheita, eri näkökulmista. Suurin osa tarinoiden päähenkilöistä on Afrikkalaisia naisia, jotka elävät hyvin erilaisia elämiään; Osa asuu Afrikassa, osa on lähtenyt Amerikkaan, mutta aina elämä sielläkään ei ole aivan sitä mitä he odottivat. On uusia avioliittoja, toimimattomia liittoja ja suhteita, sukua ja sukulaisia, hyväksikäyttöä monella eri tapaa, monen näköistä rakkautta tai rakkaudettomuutta, kulttuurien kohtaamista.

Itselleni parhaimmat novellit olivat Yksityisasia, Loikkivan apinan kukkula ja Huominen on liian kaukana. Oikeastaan jonain toisena hetkenä olisin voinut nimetä tähän kohtaan melkeinpä ihan minkä tahansa muunkin novellin, sen verran mieleenpainuvia ne kaikki olivat.

Yksityisasiassa nuori Chika pääsee kadun mellakointia pakoon pieneen myymälään kanssaan hausanainen. Chika ja nainen ovat tappelun osapuolten vastakkaisilta puolilta, ja molemmat ovat joutuneet eroon läheisestään; Chika siskostaan ja nainen tyttärestään. 

Loikkivan apinan kukkulassa joukko kirjailijoita on kokoontunut yhteen kirjoitusleirille. Novellissa käydään läpi kirjailijoiden tapaamisia, keskusteluita ja erään kirjailijan omaa elämää ja tämän kirjoittamaa novellia. Vaikka novellissa ei tapahtunut kovin paljoa, se oli todella mielenkiintoinen ja erilainen kuin muut.

Kirjan nimikkonovelli Huominen on liian kaukana on ehkä oma suosikkini novelleista, ainakin se jäi vahvasti mieleen. Novellissa on vuosia aiemmin tapahtunut onnettomuus, jota muistellaan ja selitetään auki. Sekä tässä novellissa että eräässä toisessa puhutellaan suoraan lukijaa, mikä on kiinnostava kirjoitustyyli. Novelli taitaa olla myös koko kirjan lyhyin, vain kymmenen sivua.

Kirjan novellit olivat melkeinpä jokainen järjestään todella vaikuttavia, mieleenpainuvia ja välillä jopa hengästyttäviä. Niin aitoja kuvauksia ihmisistä, heidän persoonistaan ja ajatuksistaan, kohtaloistaan ja elämistään. Elämänmakuisia novelleja, vaikka useimmissa se elämä ei ole helppoa tai mitenkään ruusuista. Todellisia, silmiä avaavia tarinoita, vahvat suositukset tälle!

Arvosana: Neljä kissanpentua

Muualla: Kirsin kirjanurkka, Kirjainten virrassa, P.S. Rakastan kirjoja, Mitä luimme kerran

Helmet-haaste: 40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
Novellihaaste 

6 kommenttia:

 1. Tämä on todella hyvä. Tykkään niistä joissa päähenkilö on Afrikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä hyvä, onneksi Puolikas keltaista aurinkoa odottaa vielä hyllyssä :)

   Poista
 2. Minäkin pidin tästä ja yleensäkin Adichien kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin aikoinaan lukemastani Purppuranpunaisesta hibiskuksesta, eikä tämä todella jäänyt varjoon :) Adichiella on mahtava tapa kirjoittaa!

   Poista
 3. Pitäisi varmaan lukea tämä uudelleen, koska muistan pitäneeni tästä, mutta paljon unohtunut jo. Puolikas keltaista aurinkoa on tosin kokonaan lukematta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä kuvitella lukevani tämän joskus uudestaan, ainakin jotkut näistä novelleista. Puolikas keltaista aurinkoa tosiaan minullakin odottaisi hyllyssä seuraavaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3