26. lokakuuta 2015

Pieni postaus kirjamessuista

Olin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Helsingin Kirjamessuilla! Päiväksi valikoitui lauantai, ja vietinkin messuilla aikalailla koko päivän, jonka jälkeen oli vielä hetki aikaa rauhoittua ennen Tampereelle lähtevää paluujunaa. Jalkojen puolesta olen iloinen vain yhdestä messupäivästä, mutta olisihan siellä ohjelman puolesta voinut messuilla kauemminkin. Yksi päivä oli kuitenkin riittävä aika tehdä hyviä löytöjä ja kierrellä suunnattoman kirjamäärän keskellä.

Kuvamateriaalia minulla ei messuilta kyllä juurikaan ole, kahta huonoa kuvaa Antti Holmasta lukuunottamatta. Lähdin messuille puhtaasti nauttimaan tunnelmasta ja tekemään hyviä löytöjä ystäväni kanssa. Bloggaaja-minä jäi aivan taka-alalle, ja vasta kotona tajusin että aika huonosti hoidin homman sillä saralla... Mutta annettakoon se tällä kertaa anteeksi. Alkuun tuli pienoinen kauhukuva, voisiko täältä paljouden keskeltä tosiaan löytääkin jotain? Ja toisaalta kun kirjoja on niin paljon, niin miten pystyy karsimaan löydöt lompakkoystävälliseen määrään? Pikkuhiljaa sitä kuitenkin rentoutui ja sitä tajusi että onhan tässä aikaa kierrellä. Löytöjäkin tuli lopulta tehtyä. Tässä siis messuostokseni:

Erin Morgenstern: Yösirkus (3e)
L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan (5e)
L. M. Montgomery: Annan unelmavuodet (5e)
Yann Martel: Beatrice ja Vergilius (2e)
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (2e)
Antti Holma: Kauheimmat runot (19e)

Oltiin kyllä merkitty ylös muutamia paneelikeskusteluita joita voisi mennä kuuntelemaan, mutta päädyimme lopulta vain kahteen. Jotenkin aika vain kului, ja huomasimme yleensä vasta jälkikäteen että kappas, se ja se olisi nyt menossa. Kiertelyyn kului tosi paljon aikaa, ja ihan kiva niin. Ei haitannut vaikka kävi läpi samoja antikvariaattihyllyjä toistamiseen, ensimmäisellä kerralla kun ei välttämättä huomannut aivan kaikkia helmiä. Antikvariaattipuolella vietimmekin suurimman osan ajasta.

Ne kaksi keskustelua joihin päädyimme yleisöksi olivat Leonardo oikealta vasemmalle ja Antti Holman Kauheimmat runot. Holman luota pistimmekin sitten töpinäksi Otavan pisteelle, ja olimme jonon etummaisina odottamassa runokirjojen signeerauksia (Jos siis satuitte näkemään jonkun harmaapipoisen tytsyn jonon etupäässä, se olin minä.). Signeeratusta kirjasta tulee oikein hyvä mieli, eikä hintakaan kirpaissut yhtään. Sen verran hurmaava hymy Holmalla on. Ja hyvin ne runot myös viihdytti väsyneitä matkalaisia menomatkalla kotiin.


Kiva reissu siis takana! Ensi vuonna voisi harkita olevansa kauemminkin aikaa, voisi ainakin viettää kirjailijakeskusteluissa hieman enemmän aikaa, yrittää sillä tavoin ottaa kaiken irti tapahtumasta. Kiva kokemus se oli kyllä näinkin, tästä on hyvä jatkaa taas syksyä ja alkavaa talvea eteenpäin.

Scarabe-kustannukselle vielä suuri kiitos messulipusta, ja suuret pahoitteluni kun en kerennyt teidän loossissa piipahtaa! Aika kului vauhdilla ja aloin vasta aivan loppuvaiheilla hahmottaa messuhallin koordinaatteja, olin aikalailla koko ajan aivan pihalla olinpaikastani. En kuitenkaan eksynyt kertaakaan!

Siinäpä se, onko muita hyviä löytöjä tehneitä messuilijoita?

6 kommenttia:

 1. Hauska kuulla että ensimmäiset messusi olivat onnistuneet :) Minäkin hukkasin kerran olinpaikkani mutta onneksi siellä oli selkeitä kiintopisteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä onnistuneet näin lyhyeksi reissuksi :) Mekin turvauduttiin aika ajoin ihan karttaan, varsinkin miettiessä ruokapaikkaa.

   Poista
 2. Ei hitsit, varmaan näin sinut siinä jonossa kun Susi meni myöskin hakemaan signeerausta. Seisottiin Celestinen kanssa siinä parin metrin päässä :D Kivoja löytöjä olet tehnyt, ehkäpä joskus vielä päädymme samaan paikkaan niin, että osaamme tunnistaa toisemme. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua aijjaa! Onpas hauskaa, toivottavasti näytin suht ihmiseltä jo niin loppupäivästä :D Kävelin kyllä koko päivän aika laput silmillä, etten varmaan olisi tunnistanut ketään vaikka olisi kävellyt päin.. :D Mutta ehkä tosiaan tulevaisuudessa! Ja juu, lopulta onneksi tuli tehtyä löytöjäkin, Anna-sarjakin karttuu pikkuhiljaa!

   Poista
 3. Minunkin ensikertani Kirjamessuilla oli kolmisen vuotta sitten yksipäiväinen, ja muistan vieläkin ne ensimmäiset paniikkihetket siitä, että miten ihmeessä ehdin kiertää edes itse messualueen ja sen kirjatarjonnan?! Paras keino on tosiaan juuri mainitsemasi: rauhassa vaan kierrellen. :-) Aktikvariaattien puoli on kyllä ihana; siellä minäkin kiertelin tänä vuonna hieman enemmän kuin kustantajien puolella. Hyviä ostoksia olet tehnyt!

  Minäkin olin aika kärkipäässä pyytämässä Holmalta nimmaria, mutta taisin olla niin keskittynyt miettimään, mitä miehelle sanon, että jäi harmaapipoinen huomaamatta. Ehkäpä tapaamme sitten ensi vuonna! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messualue on kyllä valtava, ja olenkin aika varma että jokunen nurkkaus jäi meilläkin kokonaan käymättä. Onneksi ei siitä otettu stressiä. :)

   Me olimme kaverini kanssa aikalailla jonossa heti toisena, en itse siis ehtinyt ollenkaan miettiä mitä voisin sanoa Holmalle, enkä sitten muuta tainnut sanoakaan kuin että kelle kirja omistetaan :D Ja niin, ehkä ensi vuonna! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3