22. joulukuuta 2016

Chigozie Obioma: Kalamiehet

Chigozie Obioma
Kalamiehet (The Fishermen, 2015)
Atena, 2016
Suom. Heli Naski
336 s.
Kalamiehet on traaginen kertomus neljästä veljeksestä, jotka alkavat käydä salaa vanhemmiltaan kalassa kielletyllä joella. Heidän isänsä on joutunut töihin kauas toiseen kaupunkiin, eikä heidän äitinsä pysty pitämään poikia kurissa. Joella veljekset tapaavat kylähullun, jota kaikki pelkäävät hänen usein toteen käyvien ennustustensa takia. Ja niin kylähullu ennustaa myös veljeksille, kertoen, että yksi veljistä tulee tappamaan toisen. Ennustus alkaa kalvaa veljesten välejä, ja saakin aikaan traagisen ja pysäyttämättömän tapahtumavyöryn.

Kalamiehet on todella hieno kirja. Ja vieläpä kirjailijan esikoinen! Kirja tuntuu hyvin loppuun mietityltä ja hiotulta, kaikki osat ovat kohdallaan. Tapahtumat vyöryvät eteenpäin hurjaa vauhtia, mutta eivät kuitenkaan hengästytä. Eräänlaista etäisyyttä tarinaan tuo kertojana toimiva nuori Ben. Vaikka hän on tapahtumissa vahvasti läsnä, toimii hänen nuoruutensa ja tapansa ajatella sopivana etäännyttäjänä karuimmista tapahtumista. Toisaalta, osaltaan Benin ikä teki joistain asioista vielä sitäkin karumpia.

Pidän kirjassa myös siitä, miten kaikkiin ihmisiin viitataan eläinten luonteiden kautta. Jotenkin tulee konkreettisesti esiin se, miten nuori Ben on tapahtumien aikaan ja miten eri tavalla hän ajattelee asioista kuin muut. Tämä on kirjassa se juttu, mikä tekee siitä heti muista erottuvan, ja josta ainakin minä pidän kovasti.

Kalamiehet on todella vahva teos, joka jää pitkäksi aikaa mieleen. Tällainen itseääntoteuttava ennustus on aiheena aina kiinnostava, kuin myös se, miten ihmisten käyttäytyminen muuttuu heidän kuullessaan tällaisen kamalan ennustuksen. Ja miten vahvoja perhesiteet ovatkaan. Todella hieno kirja, suosittelen!


Arvosana: Neljä kissanpentua


Tämän postauksen myötä tämä tyttö nappaa kissat kainaloon ja lähtee joulun viettoon!

Ihanaa ja kirjarikasta joulua kaikille! 

8 kommenttia:

 1. Ihanaa joulua kissojen kera!
  olin unohtanut lisätä tämän lukulistalle, joten kiitos muistutuksesta. Vaikuttaa hienolta kirjalta, en malta odottaa.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :D Toivottavasti pidät yhtä paljon kuin minäkin :) Ja hyvää joulua!

   Poista
 2. Tämä oli hyvä. Vahva ja taitava. Obiomalta odottaisi jo lisääkin luettavaa. :) Sillä välin pitänee metsästää lisää afrikkalaisia kirjailijoita luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottomasti lisää Obiomalta! Minulla on onneksi parikin lukematonta Adichieta hyllyssä odottamassa, niitä siis seuraavaksi :)

   Poista
 3. Kalamiehet oli kyllä mahtava. "Harmi", että tämä on vielä niin uusi, että saadaan varmaan hetki odotella, ennen kuin kirjailijalta ilmestyy mitään muuta luettavaa, ainakaan suomeksi. :) Minäkin ajattelin siirtyä Adichieen seuraavaksi, hänellä on kuulemma samankaltainen tyyli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta ehkä hyvää jaksaa odottaa :) Adichiella ja Obiomalla on kyllä mielestäni samankaltainen tyyli, vaikka olenkin lukenut molemmilta vasta yhdet kirjat. Purppuranpunainen hibiskus oli ainakin hyvä :)

   Poista
 4. Kalamiehet on tosiaan hieno, niin mieleenpainuva ja moniulotteinen. Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä jää mieleen pitkäksi aikaa. Ja kiitos samoin, vaikkakin vähän myöhässä :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3