10. helmikuuta 2016

Lyhyet x2

George Orwell
Eläinten vallankumous
(Animal Farm, 1945)
WSOY, 2005
Suom. Panu Pekkanen
126 s.Jones on Kartano-nimisen maatilan isäntä. Tilan eläimet raatavat raatamistaan, huonoissa oloissa ja nälissään. Jones juopottelee usein, eikä pidä huolta eläimistä. Eräänä iltana tilan vanhin karju, Majuri, pitää tilan eläimille kokouksen. Hän on nähnyt unta, jossa eläimet ottavat vallan itselleen ja ihmisten valtakausi loppuu. Tämä otetaan enneunena, ja eläimet haluavatkin tehdä kaikkensa unen toteuttamiseksi. Tilan viisaimpina eläiminä siat ottavat johtoaseman, ja alkavat tehdä suunnitelmia Jonesin häätämiseksi.

Pikkuhiljaa sikojen johtoasema alkaa näkyä. Koska tilan muut eläimet eivät ole aivan niin välkkyjä tai hyviä lukemaan, sikojen on helppo ohjailla ja määräillä heitä haluamaansa suuntaan. Alussa luotuja sääntöjä muutetaan hienovaraisesti, ja lopulta eläimet tuntuvatkin olevan lähtöpisteessään.

Tällä kirjalla aloitin tammikuisen viikon lukumaratonini, ja hyvällä kirjalla aloitinkin. Kirja oli lyhyt ja mukavan nopealukuinen, mutta todella ytimekäs ja aiheeltaan kovinkin painava. Sikojen hiljattainen valtaannousu ja vallan väärinkäyttö oli todella raastavaa ja rasittavaa luettavaa. Heikompien sortaminen kun on valitettavan todenmukaista vielä tänäkin päivänä.

Hienosti kirjoitettu kirja, joka nostatti jos jonkinlaisia ajatuksia lukiessa. Kirjan alussa on muutaman sivun saate Orwellin kirjoittamisprosessista, mikä oli ihan mielenkiintoinen lisä. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän, tämän luki oikeastaan yhdellä istumalla. Vaikka pidinkin tästä paljon, taitaa Vuonna 1984 nousta silti näistä kahdesta suosikikseni.Arvosana: Neljä kissanpentua


Nadja Sumanen
Rambo
Otava, 2015
238 s.


Rambo. Nimi kertoo paljon, ja Rambon itsensä mielestä se onkin yksi suurimmista syistä miksi hän on erilainen. Eihän tuollaisen nimen omaava voi olla normaali 15-vuotias poika. Masentunut äiti ja kaaoksessa oleva kämppä ja ruokavalio tekevät tietysti oman osansa. Muutoksia kuitenkin tapahtuu kun Rambo lähtee äitinsä kanssa tämän poikaystävän Rotan mökille viettämään kesää. Mökillä vastassa on Rotan vanhemmat Annikki ja Erkki, säännölliset ruoka-ajat ja 14-vuotias Liina.

Annikki. Maailman ensimmäinen ihminen, jonka ilme ei värähtänytkään nimeni kuultuaan.

Rambo oli ihana lukukokemus. Hyväntuulinen kertomus vaikessa oloissa elävästä pojasta, joka vain haluaa olla normaali, ja tulla myöskin kohdelluksi normaalina. Kevyen kerronnan ja iloisten kesäpäivien taakse kätkeytyy vakavia aiheita. Ei ole helppoa elää normaalisti, jos oma äiti on niin masentunut ettei nouse päiviin sängystä. Rambon ja tämän äidin suhteesta lukeminen olikin välillä hyvin sydäntäraastavaa. Rambon tuntemukset on kuvattu hyvin aidon oloisesti. Vanhempien ja lasten väliset suhteet ovatkin kirjassa pääosassa. 

Lopulta Rambo oli kuitenkin hyväntuulinen kirja. Vakavista aiheista huolimatta kirjasta paistaa elämänilo. Kesä on täynnä hauskoja tapahtumia, hassuja tempauksia. Uintia, käsilläroikkumisen maailmanennätystä, saunomista, hevosajeluita. Rutiineja. Ja ehkä vähän ihastumistakin.

Suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän, ei turhaan voittanut viime vuoden Finlandia Junioria.


Arvosana: Viisi kissanpentua

4 kommenttia:

 1. Ai hitsi, tuo eläinten vallankumous on ollut jo kauan unohdettuna "korvan takana" ja nyt se tuli taas mieleen kun näin tämän postauksen. Vielä joskus minä luen tuon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä tarttua siihen joskus :) Hyvä kirja tärkeistä aiheista, eikä tosiaan kestänyt kaukaa lukea.

   Poista
  2. Voisin kuvitella, että sopii erityisen hyvin tämän päivän tehotuontato-meininkiin, vaikka kirja itsessään on kirjoitettu jo aikaa sitten. Toisin sanoen, kirja vain muuttuu ajankohtaisemmaksi kokoajan. Vai mahdankohan olla ihan väärässä näin kirjaa vielä lukemattomana? :)

   Poista
  3. No voihan sen ehkä siihenkin rinnastaa, mutta enemmän kirjassa on esillä heikompien sortaminen ja vallan väärinkäyttö. Jonesin häädettyään eläimet ovat vapaita, kunnes siat nousevat valtaan ja tulevat Jonesin kaltaisiksi, ym. :) Ajankohtainen kuitenkin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3