8. heinäkuuta 2015

Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa valoa valoa

Vilja-Tuulia Huotarinen
Valoa valoa valoa
Karisto, 2011
Kansi: Tuija Kuusela
175 s.


Kirjan kertojana toimii nuori Mariia Ovaskainen, joka osoittaa sanansa suoraan lukijalle. Eletään vuodessa 1986, ajassa jolloin kaksi suurta räjähdystä tapahtui. Toinen Tshernobylissä ja toinen Mariian päässä, Mimin voimasta. Kaikki alkaa siitä kun Mimi, punainen pinni päässä kysyy uimarannalla jos Mariia voisi näytellä hänen ystäväänsä. Mariia suostuu, ja tutustuu pian Mimin kotiin, valkoiseen taloon, Seka-Sortoon. Seka-Sorrossa Mariia tapaa myös Mimin perheen, tai mitä siitä on jäljellä; lähes sokea isoäiti ja Kylli-täti, sekä olohuoneessa oleilevat 59 ja 62.

Mimi ja Mariia tutustuvat paremmin, oleilevat yhdessä Mariian vanhempien kielloista huolimatta. Ystävyyden näytteleminen muuttuu rakkaudeksi. Mariia on Mimistä aivan lumoutunut, Mimi tuo Mariian maailmaan valoa valoa valoa. Mutta rakkauskaan ei voi pelastaa kaikelta.

Luin Valoa valoa valoa lukumaratonin yhteydessä, ja kirja alkoi todella lupaavasti Queenin sitaatilla ihanasta kappaleesta Sail away sweet sister. Harmillista vaan, itse kirja ei juuri lumonnut minua. Jokin kirjan kirjoitustyylissä ei vaan toiminut. Kieli oli hieman liian runollista makuuni ja tekstiä oli aseteltu eri tyyleillä, mikä ei yleensä minua oikein nappaa mukaansa. Joskus kyllä, mutta nyt se vaikeutti lukemista ja toi vielä enemmän vaikutusta liiasta yrittämisestä. En myöskään ihan kauhean paljon tykännyt kertojan tavasta puhutella lukijaa ja kertoa vinkkejä kuinka kirjaa kuuluisi lukea.

Ei kirja täysin huonokaan ollut, tarina on aika koskettava kertomus kahdesta nuoresta tytöstä ja heidän rakkaudestaan, ja ymmärrän kyllä osittain miksi kirja on voittanut Finlandia Junior-palkinnon vuonna 2011. Silti jotenkin minulle tarina oli aika yhdentekevä. En kokenut tapahtumia mitenkään läheisiksi enkä samaistunut kehenkään hahmoon. Ehkä lukumaratonkin ja vauhdilla lukeminen vaikutti asiaan osaltaan, tiedä sitten jos olisin eri mielentilassa lukenut kirjan, hieman rauhallisemmin ja keskittyneemmin, olisin saattanut pitää siitä enemmän.


Arvosana: Kaksi kissanpentua

Kirjankansibingoon ruksi kohtaan Pariskunta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3