9. huhtikuuta 2015

Alan Moore: Nemo: Jääsydän

Alan Moore, Kevin O´Neill
Nemo: Jääsydän
(Nemo: Heart of Ice (The League of Extraordinary Gentlemen Special 2), 2013) 
Suom. Jouko Ruokosenmäki
Egmont kustannus, 2014
56 s.
kirjastolainaTämä sarjakuva oli täysin sattumanvarainen laina kirjastosta, eikä oikeastaan edes minun toimesta vaan avopuolisoni. Hän kun on lukenut enemmänkin Alan Mooren sarjakuvia, ja lainasi sitten tämänkin. Kansi näytti kivalle ja kirja lyhyelle, joten nappasin tämän luettavaksi. Ja mitä sitten luinkaan, sitä en oikein vieläkään tiedä.

Tarina siis kertoo Kapteeni Nemon tyttärestä, Janni Dakkarista, joka on perinyt isänsä laivueen ja yrittää nyt täyttää isänsä saappaat. Janni ryöstää kirjan alussa erään valtijattaren aarteet, ja alkaa sitten tehdä matkaa etelänavalle, halunaan seikkailla kuten isänsäkin. Jannan ja muun miehistön perään lähtee kuitenkin muutama tiedemies, aikomuksenaan saada varastetut aarteet takaisin, hinnalla millä hyvänsä. Etelänavalla syntyykin aikamoinen takaa-ajo, jossa koneita menee rikki ja ihmisiä kuolee. On suuri laakea alue, joka aiheuttaa vaarallisia hallusinaatioita. On pingviinejä, jotka eivät kuitenkaan ehkä olekaan pingviinejä, vaan jotain muuta. Lopulta takaa-ajo päättyy, ja se päättyykin aika näyttävästi.

Tämä oli todella erikoinen kirja. Tarina oli hyvin erilainen mitä olen lukenut aiemmin, suorastaan outo. Hallusinaatio-kohta oli oikein hienosti toteutettu, lukijakin oli yhtä pihalla kuin ihmisetkin. En kuitenkaan saanut tarinasta juuri mitään irti, muuta kuin todella upeat värit ja hienon piirustustyylin. Tämä kirja vain oli niin irrallinen. Se alkaa kummallisesti, vähän niinkuin keskeltä jotain tarinaa. Mutta sama irrallisuuden tunne jatkuu koko kirjan läpi. Tarina ei oikein vienyt mukanaan, en missään vaiheessa oikein tiennyt mitä tämä kaikki on.

Nemo: Jääsydän aloittaa trilogian, jossa seurataan Jannaa. Trilogia ei sinänsä siis liity herrasmiesten liigaan, mutta nimestä näkee että tämä on Special osa. En ole lukenut Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigasta ainuttakaan osaa, mutta nyt olisi tarkoitus kokeilla. Näissä tarinoissa seikkailee tämän Jannan isä, kuuluisa Kapteeni Nemo, mukanaan mm. Tohtori Jekyll ja Herra Hyde. Luultavasti olisi auttanut, jos olisin lukenut ensin jotain näitä alkuperäisiä, siellä luultavasti on esitelty enemmän sekä miehistöä että sitten yleisesti hieman kirjojen maailmaa ja hahmoja. Näin luettuna, tämä ei oikein antanut mitään. Pöydältä löytyy vielä Special osa 1, joten taidan lukaista sen seuraavaksi, ja ehkä joskus tarttua myös aivan ensimmäiseen ja alkuperäiseen osaan.


Arvosana: Kaksi kissanpentua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3