2. heinäkuuta 2019

Rupi Kaur: maitoa ja hunajaa & aurinko ja hänen kukkansa

IMG_20190413_145028_115työmme pitäisi olla
seuraavan naissukupolven varustaminen
olemaan joka alalla meitä parempia
tämä on perintö jonka jätämme

- kehitys
aurinko ja hänen kukkansa s.241

Rupi Kaur on jo pitkään ollut tuttu nimi, sillä kaikki tuntuvat lukeneen ainakin hänen ensimmäisen teoksensa, maitoa ja hunajaa. Minuakin nämä teokset alkoivat pikkuhiljaa kiinnostaa, sillä vaikken runoja lue oikeastaan koskaan, pidän niistä silti, tai ainakin, jos vain eteen tulee sellainen runoteos, joka jollain tapaa iskee.

maitoa ja hunajaa sisältää neljä lukua: satuttaminen, rakastaminen, hajoaminen ja paraneminen. Teemat pyörivät siis hyvin vahvasti rakkauden ja menetyksen ympärillä, sisältäen aiheita myös hyväksikäytöstä, traumoista ja naiseudesta. Tunnelma runoissa vaihtelee paljon iloisesta ja onnellisesta hyvin synkkiin vesiin.

Näistä kirjan aloittava satuttaminen -kappale oli mielestäni ehkä paras ja eniten ajatuksia herättävä, mutta muut osat eivät sitten juurikaan herättäneet sen suurempia ajatuksia tai tunteita. Kirjassa on tavallaan sellaisia ihan kivoja runoja koko kirjan läpi, ja siellä täällä muutama tosi hyvä runo, joita jäin miettimään pitkäänkin. Suurin osa kirjasta meni kuitenkin melkein yhdeltä istumalta ilman sen kummempia ajatuksia. Yksi syy tähän voi olla kirjan aiheet, jotka eivät tuntuneet aina kovin samaistuttavilta tai kiinnostavilta.

Sen sijaan aurinko ja hänen kukkansa tuntui jo jotenkin helpommalta päästä sisään. Kieli ja tyyli oli jo tuttua ja ehkä elämäntilannekin oli parempi jäädä pohtimaan runoja. maitoa ja hunajaa meni kiireimmässä hetkessä parina iltana, mutta aurinko ja hänen kukkansa tuli luettua parin viikon aikana pienissä pätkissä.

aurinko ja hänen kukkansa sisältää viisi lukua: lakastuminen, kaatuminen, juurtuminen, kasvaminen ja kukkiminen. Näistä en oikeastaan edes osaa sanoa, mikä kolahti minuun eniten. Kirja tuntui ylipäätään paremmalta kokonaisuudelta, vaikka aiheet olivatkin ehkä kauempana toisistaan mitä aiemmassa kirjassa. Kirjassa on teemana myös rakkaus, mutta tällä kertaa niin muita kuin itseäkin kohtaan. Muita aiheita kirjassa on suru ja voimaantuminen, itsensä laiminlyöminen ja rakastaminen, pakolaisuus ja maahanmuutto.

Jostain syystä tämä toinen teos kolahti minuun paljon paremmin kuin ensimmäinen. Tässä oli monia todella mieleenpainuvia runoja, monia jotka nostivat ajatuksia ja saivat pohtimaan koko elämää ja myös yhteiskuntaa missä elämme. Tämän voisin kuvitella joskus lukevani jopa uudelleen, tai sieltä täältä joitain runoja.


maitoa ja hunajaa
(milk and honey 2015)
Sammakko, 2017
Suom. Riikka Majanen
208 s.
Arvosana: kolme kissanpentua
Helmet-haaste 2019: 3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue

aurinko ja hänen kukkansa
(the sun and her flowers, 2017)
Sammakko, 2018
Suom. Kreetta Lahtinen
248 s.
Arvosana: neljä kissanpentua
Helmet-haaste 2019: 10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3