4. maaliskuuta 2015

Top 5 keskiviikko: kirjojen elokuvasovitukset

Aiheeseen liittymätön kuvituskuva Samusta

Minulla on periaate että kirja aina ennen elokuvaa; haluan tietää tarinan alkuperäisessä muodossaan ensin, kuvitella hahmot ja paikat itse ennen kuin muut kuvittelevat ne puolestani elokuvaan. Monesti on kuitenkin käynyt niin että kuulen vasta elokuvan katsottuani sen pohjautuvan kirjaan. Olen myöskin aina aika skeptinen mitä tulee elokuvasovituksiin, sillä en usko että elokuva voisi ikinä voittaa kirjaa. Vaan täytyisi yrittää muistaa käsitellä elokuvaa aina omana teoksenaan, vaikka se perustuisikin kirjaan. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada toimimaan valkokankaalla ja joitain asioita on hyvä korostaa ja niin pois päin.

Myös Oscareissa oli tänä vuonna ehdolla monta elokuvaa, jotka pohjautuvat alunperin kirjaan, mm. Edelleen Alice ja Kaiken teoria. 

Päätin lopulta ottaa listalle mukaan vain sellaisia elokuvia, joista olen lukenut kyseisen kirjan ennen elokuvan katsomista. Mieleen tuli alkuun paljon hyviä elokuvia, kunnes tajusin että en ole lukenut kyseistä kirjaa tai luin sen vasta jälkeenpäin. Yllättävän huonosti olen nähtävästi periaatettani noudattanut. Tehtävä oli siis helpompi mitä aluksi luulin.


5. Tähtiin kirjoitettu virhe
Kirja oli ihana ja surullinen, ja pelkäsin aikalailla elokuvan katsomista. En kuitenkaan tirauttanut yhtäkään kyyneltä elokuvan aikana, mitä tosin luultavasti johtuu siitä että olin elokuvateatterissa... Myöhemmin kun näin kotona elokuvan trailerin, tuli itku. Aika huvittavaa oikeastaan. Mutta elokuva oli hyvä, tykkäsin miten paljon kirjasta oli otettu suoria lainauksia ja puhevuoroja, meni ihan kirjan mukaan ja näyttelijätkin oli nappivalintoja.


4. Piin elämä
Sekä kirjan lukemisesta että elokuvasta on jo kauan aikaa. Muistikuvat ovat aika lailla hämärtyneet, mutta muistan erityisesti elokuvan ihanan tunnelman ja visuaalisuuden joka oli todella kaunista. Pidin kirjasta todella paljon, eikä elokuva (muistaakseni) sooloillut omiaan kovin paljon, vaan tarina kulki hienosti. Pitäisi ottaa sekä uusintaluku kirjasta että uusintakatselu elokuvasta.


3. Sinä päivänä
Minulla on edelleen hieman ristiriitaiset mielipiteet tästä kirjasta. Se oli ihana, pidin siitä paljon. Mutta siinä oli myös muutamia todella raivostuttavia kohtia ja jostain syystä meinasin hieman kyllästyä joissain kohdissa. Näin ainakin muistelisin, lukemisesta on jo kauan. Elokuva kuitenkin oli mielestäni todella onnistunut, seurasi kirjaa hyvin ja oli kovin ihana. Ja surullinen. Ja Jim Sturgess <3


2. Tunnit
Olin kuullut paljon hyvää kirjasta, ja otinkin sen ensimmäiseksi Cunninghamiksi lukuun. Kirja oli ihana, kaunis ja tunnelmaltaan haikea. Katsoinkin aika pian kirjan jälkeen elokuvan, josta pidin yhtä paljon. Näyttelijät kävivät rooleihinsa hyvin ja sama haikea tunnelma säilyi valkokankaallakin. Meryl Streep ja Ed Harris ovat <3 Tämä pitäisi ehdottomasti lukea/katsoa uudelleen.


1. Gone girl
Kiltti tyttö oli aivan loistava kirja. Koko karmivuudessaan ja inhottavuudessaan pidin siitä paljon. Menimme aika pian elokuvan tultua katsomaan sen sitten teatteriin poikaystäväni kanssa, ja pidimme siitä molemmat valtavasti. On jotenkin aina kiva käydä katsomassa tällaista elokuvaa jonkun kanssa, joka ei ole lukenut kirjaa eikä tiedä siitä mitään. Sitä vain toivoo ettei toinen hoksaa heti kaikkea alkuun, itselle kaikki vihjeet kun tuntuvat niin itsestään selville. Elokuva oli todella hienosti toteutettu, muistan äänimaailman varsinkin olleen mahtava. Näyttelijät suoriutuivat paremmin kuin hyvin ja elokuva välitti juuri sen minkä kirjakin, ahdistavan tunnelman ja häiriintyneen avioliiton.


Muita mainitsemisen arvoisia:

Ole luonani aina
Nälkäpeli
Pitkän päivän ilta
Da Vinci- koodi


Oletteko te nähneet kyseisiä elokuvia tai lukeneet alkuperäisiä kirjoja? Tai mikä on teidän oma suosikkinne elokuvasovituksista?

4 kommenttia:

 1. Minulla on aivan sama periaate ja olen onnistunut noudattamaan sitä sen verran hyvin, että kaverit on jo raivostuneet, kun en elokuvaa ole voinut katsoa, koska kirjakaan ei ole luettu :D Mutta usein käy niin, että vasta elokuvan katsomisen jälkeen selviää sen pohjautuvan kirjaan...

  Tunnit olen lukenut ja nähnyt. Ja pitänyt molemmista. Samoin Pitkän päivän ilta. Nälkäpeli taas oli kirjana ihan ok, mutta elokuva ei onnistunut saavuttamaan ihan samaa tasoa.

  Mielenkiintoinen listaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin noudattavani sitä hyvin, mutta ainakaan tähän hätään ei kauhean monia elokuvia mieleen lopulta tullut... Välillä kävi myös niin että keksin hyvän kirjan, mutta en ollutkaan nähnyt vielä elokuvaa. :D

   Nälkäpelit oli kaikki kirjoina todella hyviä, ja olin yllättynyt miten hyviä myös elokuvat ovat olleet. Ensimmäisestä tosin on aikaa jo jonkin verran, joten maininta on hyvin hatarien muistikuvien perusteella.

   Poista
 2. Minulla on myös sama periaate, jota tosin noudatan - noh - harvakseltaan :D Tai usein juuri käy niin, että katsoo elokuvan ja sitten vasta tajuaa sen perustuvan kirjaan.

  Gone Girliä ja Da Vinci -koodia laskematta olen myös lukenut kaikki yllä mainitut kirjat ja nähnyt elokuvat. Pitkän päivän ilta on juuri sellainen, jonka katsoin ensin ja luin vasta sitten.

  Minä en erityisemmin lämminnyt Tähtiin kirjoitetulle virheelle kirjana, mutta elokuvissa itkin kuin vauva... Ja Jassun kommentista täytyy sanoa, että minä olen pitänyt Nälkäpeleistä yllättävän paljon elokuvina. Kirjat jäävät melkein niiden varjoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tämä kyllä avarsi omaakin maailmaani aika paljon, luulin olevani jotenkin kovinkin vannoutunut tälle periaatteelleni. :D Osaapahan jatkossa katsoa ehkä vielä tarkemmin ennen leffaa josko siitä vaikka olisi kirja. Vaikka eihän se nyt elämää kaada, se on vaan mukavaa niin päin.

   Ja kyllä, Nälkäpelit ovat olleet yllättävän hyviä, vaan vielä vievät kirjat voiton.

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3