6. tammikuuta 2023

Vuoden 2022 lukutilastoja ja vuoden parhaat kirjat

Vuonna 2022 luin 75 kirjaa, ja noin 19 100 sivua. Nämä luvut ovat tosin Goodreadsin mukaan, jonne olen edelleen listannut kaikki lukemani kirjat, myös kuunnellut. Omissa tilastoissa luetut sivut ja kuunnellut tunnit ovat erikseen, joten konkreettisesti luettuja sivuja on n. 15 800 ja kuunneltuja tunteja n. 210. Hyvä määrä, vaikka äänikirjoja tuli kuunneltua koko vuonna "vain" 15.

Kotimaisia kirjoja tuli luettua tänä vuonna 20. Uusia kirjailijoita oli vähän yli puolet luetuista eli 41, ja kirjailijoita joilta olen lukenut ennenkin oli 34. Luinkin tänä vuonna todella paljon sarjoja tai sarjojen osia, jolloin tietenkin tuttuja kirjailijoita näkyy paljon. Kirjoja, jotka ovat sarjojen osia luin tänä vuonna 26, ja koko vuonna aloitin 10 uutta kirjasarjaa, luin 11 jatko-osaa jollekin sarjalle, ja luin 5 sarjaa loppuun. Kokonaisia sarjoja alusta loppuun luin tänä vuonna 3: Sarjakuvasarjan Die, Themis-kansiot -trilogian ja Murtunut maailma -trilogian.

Omasta hyllystä luin tänä vuonna 11 kirjaa, mikä on yllättävän paljon, vaikkakin kaksi noista on uudelleenlukuja... Tässä voisi jälleen tsempata ensi vuonna.

Luetuista 75 kirjasta sarjakuvia oli tänä vuonna 21, aika suuri määrä jälleen, eli tuli palattua takaisin omiin tapoihin. Parhaat sarjakuvat tältä vuodelta olivat ehdottomasti Rachel Smythen Lore Olympus Vol. 1 ja 2 sekä aina yhtä ihanan Tillie Waldenin On a Sunbeam scifisarjakuva, todella upea ja ihana. Nämä kaikki kolme saivat täydet viisi tähteä.

Tähdistä puheen ollen, täysiä viiden tähden kirjoja tuli luettua tänä vuonna vain 8 kappaletta, eli nuo yllä olevat kolme sarjakuvaa sekä seuraavat viisi kirjaa:

 

Bernard Beckett: Genesis

Aloitin koko vuoden 2022 tämän kirjan uusintaluvulla vuosien tauon jälkeen, ja Genesis ei pettänyt tälläkään kertaa. Edelleen aivan upea pieni kirja scifielementeillä, joka pohtii ihmisyyden ja tekoälyn eroja. 

N. K. Jemisin: Viides vuodenaika

Ah mikä kirja! Kaikkien ylistysten arvoinen, upean Murtunut maailma -trilogian upea aloitus. Dystopinen fantasiamaailma tuhon partaalla, erilainen lähestymistapa ja eri kerrontatyylit yllättävät. Luettiin tämä yhdessä spefilukupiirissä, ja luin lopulta koko trilogian vuoden aikana, itseasiassa viimeisen osan kuuntelin loppuun vuoden viimeisenä päivänä, haha. 

Jay Kristoff ja Amie Kaufman: Illuminae

Upea trilogian avaus tämäkin. Vahvaa scifiä avaruusaluksineen ja taisteluineen, todella kiinnostava tarina taustalla. Erilaiset mediatyylit kerronnassa toimivat superhyvin, kirja piti otteessaan loppuun saakka ja pääsi myös yllättämään aika monestikin. Vielä en ole päässyt jatkamaan trilogian muihin osiin, tosin olen kuullut että osat eivät oikeastaan parane tästä eteenpäin, joten vähän jännittää..

Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä

Tämä pieni japanilainen kirja iski jotenkin ihan täydellisesti. Kirja kertoo nimensä mukaisesti naisesta, joka unelmoi mahdollisimman helposta työstä, ja käykin kirjan aikana läpi monia erilaisia, todella helppoja töitä, mm. julisteiden liimaamista, joissa päähenkilömme kuitenkin aina tekee hieman enemmän kuin tarvitsisi. Ihanaa japanilaista kirjallisuutta.

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Ja sitten vielä ehkä vuoden paras kirja, jos näitä nyt voi oikein järjestykseen edes laittaa. Suomaa on aivan upea episodiromaani, joka kertoo Nevabackan tilasta vuosisatojen ajan eri sukupolvien ja henkilöhahmojen silmin. Upeaa luontokuvausta, hienoja erilaisia kerrontatyylejä luvusta toiseen, hienoja ja raakojakin tarinoita. Tätä oli ihanaa lukea, vaikken sukupolviromaanien pariin usein hakeudukaan. Tämä kannattaa kuitenkin lukea ehdottomasti.


Siinäpä ne! Hyvä määrä kirjoja, aika pieni määrä viiden tähden kirjoja mutta toisaalta, ei yhtään yhden tai kahden tähden kirjaa tänä vuonna, joten täytyy olla tyytyväinen. Millainen lukuvuosi 2022 oli teille? 

 

1 kommentti:

  1. Suomaa odottaa hyllyssäni sopivaa hetkeä. Sitä on niin paljon nyt kehuttu, että odotukset ovat korkealla.
    Mukavaa kirjavuotta 2023! 📚

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3