Olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt keväisin tällaisen listan, jossa käyn läpi hyllyni ja valitsen sieltä sillä hetkellä 10 kiinnostavinta kirjaa luettavaksi seuraavan vuoden ajalle. Viimeisimmän listani olen tehnyt siis vuonna 2018 keväällä, mutta koska noiden kirjojen lukeminen oli viime keväänä vielä niin huonolla tolalla ajanpuutteen takia, pitkitin tuota vielä kesän ajan. No, sittenhän pidinkin loppuvuoden taukoa täältä blogista, eli toisin sanoen minulla on kohta ollut melkein kaksi vuotta aikaa lukea nämä listan kirjat, jotka silloin kiinnostivat kovastikin.
Noh, lopulta luin tältä viime listalta vain 3 kirjaa, vaikka annoin itselleni aika paljon lisäaikaa (kylläkin vahingossa), huoh. Positiivista on kuitenkin, että jopa kolme kirjaa olen kuitenkin myös aloittanut, mutta ne ovat vain syystä tai toisesta jääneet kesken. Lopulta luin listalta siis seuraavat kirjat:
Dan Brown: Alku
Tillie Walden: Spinning
Tove Jansson: Taikurin hattu
Halusin kuitenkin jälleen tehdä uuden listan, varsinkin koska nyt pääsen tekemään tämän ikään kuin uudella aikataululla heti näin vuoden alusta, mikä tuntuu järkevämmälle kuin keskellä kevättä oleva lista. Lisäksi päätin, että otan sille listalle mukaan nuo kolme keskeneräistä kirjaa, sillä koska ne on jo kerran aloitettu, tuntuu helpommalle saada ne myös luettua loppuunkin. Ainakin toivotaan. Plus ne kaikki kiinnostavat vielä! Seitsemän muuta ovat uusia kirjoja listalla.
Ja tässäpä siis jo heti uusi tämän vuoden 10 oman hyllyni himotuinta!
Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin
Tämä on yksi suurista kirjatapauksista, joka kiinnostaa hyvin paljon. Ostin tämän muistaakseni syksyllä jostain alennuksesta, ja siitä lähtien tämä on kuumotellut hyllyssä ehkä eniten, mutta en ole vielä ehtinyt tarttua siihen. Tämä on varmaan siis ylimpänä listalla, haluan tarttua tähän heti pikimmiten.
Han Kang: Ihmisen teot
Ihmisen teot taitaa olla uusin lisäys hyllyssäni, ja sen takia tietysti kiinnostaa hyvin paljon. En ole lukenut Vegetaristia, mutta sekin kyllä kiinnostaa. Ihan hirveästi en ole halunnut etukäteen lukea kuitenkaan tästä arvioita tai kuvauksia, sillä kirja on niin lyhyt, että tuntuu että siitä voi helposti lukea liikaa ja viedä siten pois itse lukukokemuksesta.
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Listan ensimmäinen vanha kirja. Tiranan sydän jäi kesken melko alussa, sillä muistaakseni kirjastolainat olivat umpeutumassa ja niitä piti priorisoida. Ja jostain syystä en koskaan jatkanut kirjan pariin. En ole vieläkään lukenut Statovcilta muuta, mutta myös esikoinen Kissani Jugoslavia ja uutuus Bolla kiinnostavat kovasti.
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Toinen viime listalla ollut. Ja ehkä sitä edelliselläkin? En edes muista enää. Aloitin tämän kesällä tehtyäni ensin instagramin puolella Try-a-Chapterin viiden eri kirjan kanssa jotka silloin pistivät silmään hyllystä. Kudottujen kujien kaupunki kiinnosti ensimmäisen lukunsa puolesta eniten, joten aloitin sen, mutta jotenkin kirja ei lähtenyt kovin vauhdilla liikkeelle ja lopulta jäikin kesken vähän ennen puoltaväliä. Mutta nyt kyllä luen tämän loppuun, juoni on mielenkiintoinen.
Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä
Tämän ostin joskus jostain alesta, sillä olen kuullut tästä paljon hyvää! En kuitenkaan tiedä kirjasta paljoa, mutta menenkin mieluummin niin tällaisen yksittäisen fantasiakertomuksen pariin. Kansi on kaunis ja jotain tällaista olenkin kaivannut jo hetken.
Roxane Gay: Bad Feminist
Ja vielä kolmas edelliselläkin listalla ollut kirja. Tätäkin olen tosiaan aloittanut jo hyvän aikaa sitten, mutta koska kirja koostuu esseistä ja on englanniksi, ei sitä tullut luettua kovin vauhdilla. Ja lopulta jäi vaan kesken, vaikka kirja on todella kiinnostava. Suunnittelen ottavani tämän ehkä yöpöydälle jo pian valmiiksi, jotta siihen olisi helpompi tarttua vaikka iltaisin.
Olli Jalonen: Taivaanpallo
Tämä kirja tuntuu jotenkin pelottavan paksulta ja isolta järkäleeltä, mutta aihe on kiinnostava. Tieteen ja uskonnon ristiriidat 1600-luvulla, kyllä kiitos! Lisäksi tietysti kirjan voittama Finlandia on yksi kiinnostustekijä lisää.
Tove Jansson: Taikatalvi
Mitäpä lista olisi ilman jälleen yhtä muumikirjaa! Viime listalla ollut Taikurin hattu tuli luettua, joten uskon vahvasti että tämäkin, luultavasti tässä talven aikana kuten sopii. Muumikirjat ovat lyhyitä ja ihania, ja tämä on tosiaan vielä lukematta niistä, mitä omistan.
Elena Ferrante: Uuden nimen tarina
Tämän Ferranten toisen osan olen itseasiassa aloittanut sillon aikoinaan, kun tämä ilmestyi, mutta laina-aika olikin jostain tyhmästä syystä vain kaksi viikkoa, vaikka olin varannut kirjan. Sittemmin tämä ominaisuus on kuulemma poistettu käytöstä, eli varauksesta ei voi yllättäen joillekin tulla Vippi-kirjaa lainaan, onneksi. En koskaan kuitenkaan lainannut kirjaa uusiksi, ja myöhemmin tosiaan hankin koko sarjan hyllyyn, mutta vasta viimeisenä tämän toisen osan, joten nyt pääsen jatkamaan sarjan parissa ihan omaan tahtiin.
Ian McEwan: Pähkinänkuori
Viimeisenä listalla on kirja, joka on muumikirjan lisäksi yksi sellainen aika takuuvarma luku, sillä kyse on lyhyestä McEwanin kirjasta. McEwanin kirjat vaan ovat jotenkin helppoja luettavia, vaikkei välttämättä niin luulisi. Veikkaan, että tämä johtuu vain siitä, että olen lukenut häneltä jo niin monta kirjaa, että tyyli on tullut tutuksi, enkä tavallaan pelkää hänen kirjojaan, vaikka McEwanin tyyli kirjoittaa onkin välillä ehkä hieman vaikea ymmärtää tai sisäistää, tai saattaa muuten olla jotenkin etäinen. Jostain syystä pidän kuitenkin hänen kirjoistaan ja erikoisista tarinoista.
Olen lukenut kuusi kirjaa listaltasi. Hienoja kirjoja. Lukuiloa :)
VastaaPoistaOho no se on jo aika hyvin, kiinnostaisi tietää mitkä kirjat! :) Olen kyllä innoissani näistä kaikista, kunhan en nyt vain unohtaisi näitä esim. kirjastolainojen alle.
PoistaTaikatalvi, Taivaanpallo ja Tiranan sydän ainakin kovasti suositeltavia <3 McEwanilta tämä Pähkinänkuori on ainoa minkä olen lukenut ja siitä en taas sitten pahemmin välittänyt.
VastaaPoistaKiva kuulla! Taikatalven ajattelinkin lukea pikapuoliin vielä tänä talvena. McEwanilta olen itsekin lukenut pari hutia, täytyy katsoa kumpaan kategoriaan tuo kuuluu! :)
PoistaMielenkiintoisen kuuloisia kirjoja olet listallesi valinnut! :)
VastaaPoistaEmmi Itärannan tuotanto kiinnostaa minuakin ja Statovciin pitäisi tutustua, koska häntä on niin paljon hehkutettu. Omasta hyllystä löytyy myös muutama McEwanin kirja, joita en tosin ole vielä lukenut. Vegetaristin luin viime vuoden lopulla ja pidin kyllä, vaikkei se ollutkaan niin järisyttävä kuin oletin. Ferrantea on myös kehuttu paljon, mutta minä en ole siihen junaan vielä hypännyt - täytyisi siis lainata kirjastosta Napoli-sarjan eka osa ja korjata tämä tietämättömyys :D Roxae Gayn esseitä tahtoisin lukea, vaikka sitten englanniksikin - tosin taitaahan ainakin tuo Bad Feminist olla suomennettukin.
Niinpä, mielenkiintoisia ovat kaikki! Paria olen jo aloittanut lukemaankin, mutta saa nähdä miten loppujen kanssa käy, nämä kun tuppaavat aina unohtumaan loppuvuodesta :D Itärannan Teemestarin kirja oli ainakin upea, mutta tuo toinen ei ainakaan alussa vetänyt niin hyvin mukaansa. Ja McEwania voin suositella :)
PoistaMullakin alkaa taas olla aika uuden pinon, rakastan kasailla näitä, hyllynlämmittäjiä sekä himotuimpia. Mulla sopii tämä, että tammikuussa kasaan hyllynlämmittäjät ja huhti-toukokuussa himotuimmat. :D
VastaaPoistaTaikatalvi on ainoa minkä olen lukenut, se on ihana ja luettu useamman kerran, viimeeks nyt talvella puolison kanssa yhdessä! <3
Ferrante, Enoranta ja Itäranta löytyvät omasta hyllystä lukemattomana, tälle himotuimmat listalle ei tosin niistä taida yksikään päästä tänä vuonna. :D
Mä en ole vielä kertaakaan lähtenyt hyllynlämmittäjiin mukaan, kun tuntuu että ne kauimmin hyllyssä notkuneet ei vaan innosta yhtään, jännä :D Olen sitten pitäytynyt vaan tässä, mut tää jotenkin inspaa kivasti lukemaankin. Taikatalven ehdinkin just tässä kuussa lukemaan jo, se oli ihana!
PoistaYmmärrän täysin! :D Mä tosin meen ehkä sieltä mistä "aita on matalin" ja en tosiaan ikinä valitse hyllynlämmittäjiin niitä kaikista pisimpään hyllyssä notkuneita kirjoja. Nyt parina vuonna olen kasaillut hyllynlämmitäjiä vähän Helmet-lukuhaastetta silmällä pitäen. Ja tosiaan vaan sellaisia kirjoja jotka oikeasti kiinnostaa :D Mutta saa nähdä kuinka käy tänä vuonna (en ole vielä kertaakaa onnistunut lukemaan edes puolia).
PoistaKommentoin nyt tähän monen kuukauden takaiseen kirjapostaukseen :D Itsehän olen ollut kunnon kirjastokierteessä jo varmaan vuoden ajan ja nyt vihdoinkin ajattelin koettaa lukea omankin hyllyn kirjoja. Eihän tähän tarvittukaan kuin muutto uuteen kotiin (joka tapahtuu viikon päästä)...
VastaaPoistaHan Kangin Vegetaristin olen lukenut ja se oli ihan hyvä. Erikoinen ja persoonallinen, mutta ei räjäyttänyt mieltäni. Bad Feministin haluaisin itsekin ostaa ja nimenomaan englanninkielisenä - usein haluan omistaa englanninkieliset kirjat, enkä lainata niitä kirjastosta. Taikurin hattua luen itse parhaillaan, muumikirjoja on tullut luettua valitettavan vähän. Ian McEwaniin haluan kovasti tutustua, omastakin hyllystä löytyy muutama hänen kirjansa! Aina vain tulee muka jotain kiinnostavampaa tilalle, taitaa olle yleinen ongelma meillä lukutoukilla :D